021-88522701

سرنوشت واردات خودرو بعد از مخالفت مجمع تشخیص چه می‌شود؟

سرنوشت واردات خودرو بعد از مخالفت مجمع تشخیص چه می‌شود؟

طرح جنجالی آزادسازی واردات خودرو که هفته پیش در مجلس شورای اسلامی به تصویب رسید، خیلی زود مخالفان جدی یافت. آنطور که یکی از اعضای مجمع تشخیص مصلحت نظام اعلام کرده این مجمع در جلسه هفته گذشته به طور قاطع با آزادسازی واردات خودرو مخالفت کرده است. اما مخالفت مجمع تشخیص مصلحت نظام آیا بار دیگر می‌تواند آزادسازی واردات خودرو را با در بسته مواجه کند؟

آنطور که روح‌اله ایزدخواه، عضو کمیسیون صنایع و معادن مجلس به «بورسان» می‌گوید تصمیم نهایی در خصوص «آزادسازی واردات خودرو» را شورای نگهبان می‌گیرد و سرنوشت طرح ساماندهی بازار خودرو در دست این نهاد است نه مجمع تشخیص مصلحت نظام. در واقع بر اساس قانون هر طرح و مصوبه مجلس برای تبدیل شدن به قانون و اجرایی شدن ابتدا باید از فیلتر شورای نگهبان عبور کند.

با این حال به گفته این نماینده مجلس شورای اسلامی، مجمع تشخیص مصلحت نظام نظر خود را در این خصوص به شورای نگهبان اعلام کرده و البته ممکن است در رای نهایی شورای نگهبان نیز اثرگذار باشد.

اگر شورای نگهبان طرح «ساماندهی بازار خودرو» را تصویب نکند، این طرح بار دیگر به مجلس باز می‌گردد تا توسط نمایندگان مجلس شورای اسلامی مورد بازنگری قرار گیرد.

ایزدخواه با اشاره به اینکه طرح کنونی در واقع اصلاح طرحی است که در مجلس دهم به تصویب رسید و مورد ایراد شورای نگهبان قرار گرفت می‌گوید: امیدواریم که با اصلاحات انجام شده شورای نگهبان این مصوبه را تایید کند تا به مرحله اجرا درآید. او بار دیگر تاکید می‌کند که بر خلاف مصوبه قبلی این طرح مانع تولید نیست و تولیدکنندگان خودرو را هم اتفاقا تشویق می‌کند، می‌گوید بنابراین ایراد شورای نگهبان بر این طرح عملا رفع شده است.

آیا مخالفت مجمع تشخیص با واردات خودرو سرنوشت ساز است؟

مجمع تشخیص مصلحت نظام از سال‌های اول انقلاب با هدف وساطت و قضاوت بین شورای نگهبان و مجلس شورای اسلامی تاسیس شد. در واقع در مواردی که نمایندگان طرحی را در مجلس شورای اسلامی تصویب و شورای نگهبان آن را رد می‌کند، مجمع تشخیص مصلحت نظام وارد عمل شده و به حل اختلاف بین این دو نهاد می‌پردازد.

بنابراین برای تبدیل شدن یک مصوبه به قانون رای شورای نگهبان کفایت می‌کند. با این حال همانطور که ایزدخواه گفت مجمع تشخیص مصلحت نظام نظر خود را در خصوص مصوبه مجلس شورای اسلامی به شورای نگهبان اعلام کرده و ممکن است در رای شورای نگهبان اثرگذار باشد.

انتقادات از طرح واردات خودرو چیست؟

طرح ساماندهی بازار خودرو که یکی از بندهای آن مشمول آزادسازی واردات خودرو بود، پیش از این در مجلس دهم به تصویب رسیده بود، اما شورای نگهبان به بندی که به واردات خودرو می‌پرداخت ایراد گرفت و آن را در تضاد با حمایت از تولید داخل و سیاست‌های اقتصاد مقاومتی دانست.

طبق ماده 4 مصوبه اولیه اجازه داده شده بود به منظور کاهش استفاده از سوخت‌های فسیلی و حفاظت از محیط زیست، خودروهای برقی و هیبریدی به مدت 5 سال وارد کشور شود و در این مدت هم زیرساخت‌های تولید این خودروها در کشور فراهم شود.

حالا به گفته حجت‌الله فیروزی، سخنگوی کمیسیون صنایع و معادن مجلس شورای اسلامی، در طرح ساماندهی بازار خودرو این بند به این ترتیب اصلاح شده که به هر شخص حقیقی و حقوقی (محدودیتی برای اینکه نهاد یا فرد باشد یا ایرانی یا خارجی باشد وجود ندارد) که بتواند خودروهای ساخت داخل یا قطعات ساخته شده صنعت خودروی داخلی را صادر کند می‌تواند به اندازه ارزش صادرات خود، خودروی خارجی وارد کند.

همچنین هر شخص حقیقی و حقوقی که ارز در خارج از کشور داشته و تعهد ارزی به داخل کشور نداشته باشد و متعهد بازگشت آن به دولت نباشد هم می‌تواند خودرو وارد کند. در مصوبه جدید مجلس برخلاف مصوبه قبلی که اشاره کرده بود که خودروهای هیبریدی و برقی باید وارد شوند، خودروهای بنزینی، گازی و دوگانه‌سوز را هم شامل می‌شود. همچنین این خودروها باید برچسب انرژی B و بالاتر داشته باشد، یعنی کم‌مصرف باشد و هم‌چنین برچسب ایمنی سه ستاره و بالاتر داشته باشد. به به گفته مدافعان این طرح، اجرای آن علاوه بر اینکه هیچ تعهد ارزی برای دولت ایجاد نکرده و مانع از خروج ارز از کشور نمی‌شود، موجب تشویق تولیدکان برای رفتن به سمت صادرات می‌شود. آنها با بیان اینکه طی 15 سال تنها 700 هزار خودرو وارد کشور شده در حالی که 15 میلیون دذر داخل تولید شده است، واردات خودرو موجب از رونق افتادن تولید داخل نمی‌دانند.

با این حال آنطور که میرسلیم، عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام می‌گوید، مجمع بر این باور است که نه تنها ایرادات شورای نگهبان رفع نشده بلکه با اجازه دادن به واردات خودروهای گازسوز تولید داخل لطمه بیشتری خواهد خورد.

با این حال باید منتظر بود و دید که در نهایت رای شورای نگهبان به مصوبه خودرویی مجلس چه خواهد بود؟

.

.

الوچک ضمن بررسی دقیق و نقطه به نقطه خودرو از لحاظ بدنه ، فنی، تست آپشن ها همراه با ارائه گزارش رسمی کارشناسی ، حصول اطمینان خریداران محترم  در معاملات خودرو از ابتدای خرید تا آخرین مرحله بوده و با کادر مجرب و متخصص آماده ارائه خدمات با کیفیت بالا می باشد .

دقت کنید که برگه های کارشناسی الوچک دارای هولوگرام می باشد و بدون هولوگرام فاقد اعتبار است.

کارشناسی خودرو الوچک

برای در خواست کارشناسی تخصصی خودرو در محل و مشاهده ی تعرفه از وبسایت الوچک دیدن کنید .

نظرات
Captcha