021-88522701

انواع موتورهای خودرو در ایران

انواع موتورهای خودرو در ایران

قلب تپنده هر خودرو موتور خودرو می‌باشد

 

هر وقت که خودروی جدیدی به بازار ارائه می‌شود ، اولین و شاید مهم‌ترین سوالی که در مورد آن پرسیده می‌شود، نوع و قدرت موتور است . شاید در نگاه اول طراحی ظاهری هر خودرو به چشم می‌آید ، اما عامل محبوبیت آن خودرو در بازار و در نظر مصرف کننده موتور است . چون قدرت و گشتاور و مصرف و هزینه نگهداری و بسیاری موارد دیگر به موتور خودرو بستگی دارد ، همان گونه که در بازار ایران شاهد آن هستیم با ورود خودروهای به ظاهر جدید چینی به بازار که از نظر طراحی ظاهری شاید بتوان آن‌ها را با خودروهای لوکس مقایسه کرد. اما چون از نظر موتوری و قدرت و گشتاوری که به مصرف کننده ارائه می‌دهند چندان قابل اعتماد و پذیرفته شده از نظر مشتریان نیست .

 

به خاطر التهاب بازار و قیمت بالای خودرو موارد دیگری نیز در انتخاب و نظر مشتری حائز اهمیت می‌باشد که ما سعی می‌کنیم مقاله را بر اساس واقعیت فنی و بازدهی واقع گرایانه تنظیم کنیم . در مقابل خودروهای چینی موجود در بازار خودروهای وطنی قرار دارد که تقریبا از ابتدای تولید و ارائه همگی طراحی ظاهری اولیه خود را حفظ کرده‌اند و فقط در انواع تیپ و مدل با موتورهای مختلف به بازار ارائه می‌شوند. در میان خودروهای تولید شده در شرکت ایران خودرو سه مدل موتور پرورش و پر تیراژ با نام‌های EF7 – TU5 –XU7  بر روی خودروها نصب می‌شوند که هر کدام ویژگی و معایب و محاسن خاص خود را دارند که در اینجا سعی بر آن است که به صورت خلاصه به معرفی هر کدام از اینها و سپس مقایسه‌ای کلی بین آن‌ها داشته باشیم.

موتور خودرو XU7

بررسی و شناخت موتور XU7 و اجزاء، سنسورها و عملگرهای آن (پژو۴۰۵ ...

 

این موتور در حجم‌های ۱۶۰۰ تا ۲۰۰۰ سی سی توسط شرکت فرانسوی پژو سیتروئن که در این میان موتور خودرو XU7 با حجم ۱۷۶۱ سی سی در میان پر تیراژترین موتورهای ارائه شده توسط ایران خودرو است و بر روی خودروهای پژو ۴۰۵ ، پژو پارس و سمند نصب شده است که می‌توان آن را به عنوان موتوری پر سر و صدا و پر مصرف تعریف کرد. که به دلیل آشنایی گسترده تعمیرکاران و همچنین فراوانی و سهولت در تامین قطعات یدکی حدود دو دهه جزو موتورهای معیوب نزد مصرف کنندگان به شمار می‌آمد تا این که دید مشتریان به موتورهای ۱۶ سوپاپ با قدرت و گشتاور بیشتر و همچنین مصرف کمتر باز شد!

موتور XU7

 

  • از مشخصات فنی موتور خودرو XU7 می‌توان به موارد زیر اشاره کرد

 

– حجم ۱۷۶۱ cc

ـ حداکثر توان ۹۷ اسب بخار

ـ تعداد ۸ سوپاپ

ـ حداکثر سرعت ۱۹۰ کیلومتر بر ساعت

ـ شتاب صفر تا ۱۰۰ کیلومتر ۱۱ ثانیه

ـ مصرف سوخت داخل شهر (در ۱۰۰ کیلومتر) L 8/13

ـ مصرف سوخت در خارج شهر (در ۱۰۰ کیلومتر) ۶/۸ L 

– مصرف سوخت ترکیبی ۱/۹ لیتر

 

 

 

موتور TU5

مقایسه موتور TU5 و EF7 ، قلب‌های تپنده ایران خودرو – همراه مکانیک

 

موتوری که امروزه به عنوان TU5 مطرح است عضوی از خانواده TU می‌باشد که آن هم توسط شرکت پژو سیتروئن طراحی شده است و نمونه اولیه آن به عنوان TU3 در ایران بر روی پژو ۲۰۶ تیپ ۲ نصب شده و روانه بازار شد که با تغییراتی به عنوان TU5 ابتدا بر روی پژو ۲۰۶ تیپ ۵ و بعدها بر روی پژو پارس و حتی ۴۰۵ و نیز خودروهای جدیدتر مانند H30 cross و رانا روانه بازار شد و با داشتن ۱۶ سوپاپ به عنوان پر شتاب و کم مصرف مورد پذیرش مشتریان قرار گرفت چون جدا از موارد اشاره شده از صدای کم و استاندارد آلایندگی بالایی هم برخوردار است.

 

موتور TU5

 

  • از جمله مشخصات فنی موتور TU5 می‌توان به موارد زیر اشاره کرد

 

– حجم موتور ۱۵۷۸ cc

ـ حداکثر قدرت ۱۰۸ اسب بخار

ـ تعداد سوپاپ ۱۶

ـ حداکثر سرعت ۱۹۰ کیلومتر برساعت و مصرف سوخت شهری، جاده‌ای و ترکیبی آن به ترتیب ۸/۸ و ۵/۵ و ۷ لیتر در هر صد کیلومتر می‌باشد.

موتور EF7

 آشنایی با موتور EF7 یا همان موتور ملی – شاگرد شوفر

این موتور توسط شرکت ایران خودرو با همکاری دانشگاه آخن آلمان طراحی گردید و برای اولین بار بر روی خودروی سمند نصب شد. موتور EF7 در دو دسته بنزینی و دوگانه سوز به بازار ارائه شده‌اند که البته از نظر ظاهری تفاوتی با هم ندارند. موتور EF7 دوگانه سوز اولین موتور پایه گاز سوز ایران است یعنی سوخت اصلی برای این موتور گاز طبیعی است چون گاز طبیعی اکتان بالاتر نسبت به بنزین دارد، موتور EF7 دوگانه سوز در حالت گاز دوام و عمر بالاتر نسبت به حالت بنزین دارد.

 

موتور EF7

 

 

همچنین این موتور از سامانه هوشمند زمان بندی متغییر سوپاپ‌ها (CVVT) بهره‌مند است. این موتور برروی خودروهای سمند LX و سمند سورن و دنا به بازار ارائه شده است و به واسطه قدرت و شتاب بالا استفاده از آن رو به افزایش است. هر چند اما و اگرهای زیادی در مورد آن وجود دارد بخصوص برای مدل‌هایی که تا سال ۱۳۹۱ تولید شدند. چون با ایراداتی همچون گرم شدن بیش از حد موتور، اشکال در سیستم برق و دسته سیم، سوختن واشر سرسیلندر و نایابی قطعات و همچنین نا آشنا بودن تعمیرکاران با تعمیر آن ابتدا محبوبیت چندانی نزد مشتریان نداشت اما از مدل ۱۳۹۲ به بعد با رفع این ایرادات جایگاه بهتری پیدا کرده است.

حال اگر بخواهیم نتیجه‌گیری کلی از مقایسه این ۳ موتور داشته باشیم می‌توان گفت موتور XU7 به دلیل مصرف زیاد و قدرت کم و سر و صدای زیاد و همچنین انتقال گرمای زیاد به کابین راننده در رتبه سوم قرار دارد و از بین موتورهای EF7 و TU5 برای حالت مصرف بنزینی حداقل به دلیل هزینه تعمیر و نگهداری کمتر برتری از آن موتور TU5 می‌باشد اما برای حالت دوگانه سوز موتور EF7 بسیار کم مصرف، قدرتمند , کم صدا و ایده‌آل می‌باشد.

 

نظرات
Captcha