محمدرضا سروش حدود 3 ماه مدیر عامل سایپا بود. حدود یک هفته هست که محمدرضا سروش جای خود را به میرجواد سلیمانی داد تا حاشیهها نسبت به تغییر قیمت ناگهانی محصولات این خودروساز داخلی بیشتر شود؛ اما به نظر میرسد این اصلاحگری سایپا به مزاج آقای سروش خوش نیامده است و ایشان در آخرین نشست خبری خود، اقدام به افشاگریهایی علیه وزیر صنعت کرده است. اولین موضوعی که محمدرضا سروش مطرح کرد، این بود که رفتن ایشان از سایپا به هیچوجه استعفا نبوده است. در نشست خبری اخیر، آقای سروش گفت: بنده برکنار شدم و تصمیم را هم در وزارتخانه گرفتند و ارجاع مسئله به هیئت مدیره سایپا فرافکنی و با هدف فرار از مسئولیت طرح شد. متأسفانه آقای رحمانی مردی نیست که بهدنبال تصمیمات بزرگ باشد و توان آن را ندارد که تصمیمات ریشهای بگیرد و متأسفانه در حال مدیریت سیاسی و روانی صنعت کشور است، درحالی که صنعت جایی است که باید بهطور تخصصی مدیریت شود و جای سیاسیکاری نیست. اگر وزیر، بنده یا هر شخصی در زیرمجموعه را بخواهد و بگوید «برنامههای بنده X است و شما به روش Y اعتقاد دارید؛ پس بهتر است نباشید»، هیچ مسئلهای نیست و امری طبیعی اتفاق افتاده و باید به وزیر برای پیشبرد برنامههایش اختیارات و فرصت داد. اما با مانورهای سیاسی و پوپولیستی وضعیت صنعت از این هم بدتر خواهد شد و دود آن به چشم همه مردم میرود.
افزایش ناگهانی و شبانه قیمت محصولات سایپا
همچنین در خصوص افزایش قیمتهای ناگهانی محصولات سایپا، آقای سروش چنین گفت: مسئله افزایش قیمتها که مصوبهای است که خود جناب رحمانی امضای چندین وزیر را برای اجرای آن گرفته است بهانه کار شد؛ بعد بحث اولتیماتوم و سایر را هم که میدانید؛ موضوعی، افزایش قیمت خودرو را که خواسته خود وزیر است در بازیهای سیاسی پیچیده و دنبال کی بود کی بود من نبودم هستند، به این شکل مهندسی سیاسی و روانی شد که گویی محمدرضا سروش سرخود قیمت پراید را افزایش داده و حالا با ورود وزیر و برکناری مدیرعامل سایپا مسئله حل شده است. بنده از شما و جناب رحمانی یک سؤال ساده میپرسم؛ آیا قیمت پراید را قرار است به قیمتهای قبل برگردانید؟ یقین داشته باشید چنین نخواهند کرد و شخص وزیر طرفدار افزایش قیمت خودروهای داخلی است، پس بهراحتی نتیجه میگیریم که یک بازی سیاسی با مسئلهای ذاتاً کارشناسی و فنی اتفاق افتاده است. گله بنده از این وجه ماجرا است که از آن بوی حسن نیت به مشام نمیرسد.
من مسئول عقبماندگی صنعت خودروسازی نیستم!
آقای سروش در خصوص عدم پیشرفت صنعت خودروسازی چنین گفت: بنده با ۳ ماه حضور در سایپا مسئول وضعیت خودروسازی ایران نیستم و باید کسانی که ۴۰ سال در این صنعت حضور داشته و برای آن برنامهریزی کردهاند جواب دهند که البته وزیر صمت حتی به آنها نزدیک هم نمیشود؛ چون حمایت سیاسی قوی دارند. تولید یک محصول برای ۳۰ سال قطعاً غیرکارشناسی است و باید محصولات روز را با منطق هزینه ــ فایده اقتصادی تولید کرد، چیزی که در همه کشورهای خودروساز جهان وجود دارد. بنده که به این مسئله اعتقاد دارم باید برکنار شوم و کسانی که این وضعیت را ایجاد کردهاند باید در آرامش باقی بمانند. آیا این دو گزاره نشان از این دارد که "اصلاحگری" در صنعت خودرو بهراه افتاده است؟ تأکید بنده این است که مردم را نمیشود فریب داد و آنها تحولات را زیر نظر دارند و میفهمند که چهکسی بهدنبال خدمت است و چهکسی در حال بازیهای سیاسی، ضمن اینکه مسئله گرانی پراید بهگونهای که فکر میکنید نیست.
قیمت پراید گران نیست!
مدیر عامل سابق سایپا در خصوص قیمت اخیر پراید این نظر را داشت که این خودرو به هیچ وجه گران نیست و بر اساس قیمت ارز روز 40 میلیون تومان حدود 3700 دلار میشود که هیچجای دنیا با این پول به شما خودرو نمیدهند. آقای سروش در ادامه گفتند: اینکه جامعه ما بهدلیل رکود اقتصادی شدید کنونی فقیر شده و توان خرید بالا ندارد تقصیر خودروساز نیست. ایشان در ادامه گفتند: البته حداقل ۱۲ درصد هزینه زائد در قیمتگذاری پراید، یعنی حدود ۴.۵ میلیون تومان فقط از ناحیه خرید سهام شرکت به خریدار تحمیل شده است که به دورههای قبل باز میگرددو قیمت پراید را میتوان با استفاده از مزیتهای اقتصادی کشور کاهش داد، اما نمیتوان پایینتر از نقطه سربهسر فروخت.
تعرفهها به خودروسازان ربطی ندارد!
ایشان در خصوص لابی خودروسازان برای حفظ تعرفهها چنین گفتند: بنده از لابی خودروسازان برای حفظ دیوار تعرفهها اطلاعی ندارم، اما اگر چنین چیزی صحت داشته باشد باید از مدیران ۴۰ساله خودرو سؤال کرد که با 40 سال کار در صنعت خودرو بهدنبال مقصر معرفی کردن دیگران هستند. اما در مورد رقابت؛ بنده کاملاً موافقم. با قیمتهای کنونی ارز، بهراحتی، البته با نگاه تخصصی و نه سیاسی، میتوان با خودروسازان دنیا رقابتی برخورد کرد؛ یعنی دیوار تعرفهها را کنار گذاشت و البته قیمتگذاری را هم به بازار سپرد.
زیان 1000 میلیارد تومانی سایپا!
بر اساس گفته مدیر عامل سابق سایپا، قیمتگذاری دولت باعث شده است که سایپا ماهانه بیش از 1000 میلیارد تومان ضرر ببیند. آقای سروش این نظر را داشتند که تعرفهها باید کاهش پیدا کند و قیمتگذاری دولتی هم متوقف شود. ایشان در ادامه گفتند: سایپا ماهانه ۱۰۰۰ میلیارد تومان زیان میدهد و در ۱۰ ماه اخیر ۱۰ هزار میلیارد تومان از جیب ایرانخودرو و سایپا، بهنام مردم به جیب دلالان و در خوشبینانهترین حالت به جیب ۶۵۰ هزار نفر رفته است. کدام عقل سلیمی از این وضعیت دفاع میکند؟